A díj célja, története

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze, nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét.

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az Agrotrend Csoport Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért; de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs eseménysorozat lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélik, hogy e hiánypótló díj elérte a célját. Széles körű figyelem kíséri mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül a 2014-es Év Agrárembere a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben a 10 kategória győztesei közül Zsigó György, 2016-ban immár 11 kategória győztesei közül Dr. Csikai Miklós lett! A 2017-ben ismét 10 kategória győztesei közül választhatott a szakmai zsűri, akiknek döntése alapján Mutsy Árpád lett a győztes. 2018-ban a kertészet kategória győztese Ledó Ferenc lett a fődíjasunk. 2019-ben Dr. Losó Józsefet találta érdemesnek a díjra a zsűri, 2020-ban Dr. Pálmai Ottó kapta a győztesnek járó szobrot. 2021-ben Támba Miklós, 2022-ben pedig Papp István lett az Év Agrárembere. 

 

 

 

Az Év Agrárembere eddigi fődíjasai

Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt, még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket. Ennek érdekében az előző kiíráshoz hasonlatosan 10 kategóriában várjuk a jelentkezőket!

 

Martonvásáron a Brunszvik kastélyban írta alá Sándorfy András a Marton Genetics Csoport illetve Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport képviseletében az öt évre szóló főtámogatói szerződést.

Az Év Agrárembere 8. kiírásának ünnepélyes eseményén jelentették be, hogy a megmérettetés fő támogatója a következő 5 évben a Marton Genetics Csoport. A megállapodásnak köszönhetően a hazai növénynemesítés egyik fellegvára lesz az agrárvilág nemes megmérettetésének támogatója, mondta el Mátrai Zoltán. A martonvásári cég kizárólag hazai, magyar nemesítésű, jól adaptálható vetőmagokat fejleszt és juttat el a Kárpát-medencei gazdálkodók részére.