Skip to main content

Támogatók

 
 

Kaitz Ákos

2023, Az Év Szántóföldi gazdálkodója
 
Az Év Szántóföldi Gazdálkodója Kategóriatámogató
Agro Master Hungary Kft.
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Stúdiumait Mohácson végezte, majd a középiskolai tanulmányainak befejezése után egyéni vállalkozóként vágott bele a gazdálkodásba. Ekkor még minimális földterülettel rendelkezett. Napjainkra szorgalmának és kitartásának köszönhetően 1000 hektáros gazdasággá nőtte ki magát, több mezőgazdasági céget és szövetkezetet magába foglaló Kaitz-Agro csoportként működik.
A családi gazdaság 25 éve áll a növények szolgálatában. Fő profilja a növénytermesztés, kertészet és az állattartás. A szántóföldi növénytermesztés esetében nem nevezhető hagyományosnak, hisz a megszokott hazai fő növénykultúrák (kukorica, árpa, búza és napraforgó) termesztése és integrálása mellett édeskömény-, csipkebogyó és szamóca ültetvényekkel is rendelkezik. Száz egyedből álló szarvasmarha állománnyal, juhokkal, lovakkal rendelkezik. Emellett egy kisebb turistaparadicsomot üzemeltet szülőfaluja határában, ahol a horgászatra és feltöltődésre vágyók mind megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget a horgásztó partján.
Baromfi tenyésztéssel is foglalkozik, évi 400 000 brojler csirkét nevel telepén. Érdeklődése széleskörű, munka iránti vágya nagy. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a felsoroltak mellett időt és energiát nem kímélve a mezőgazdaságot kiszolgálva és mezőgazdasági alapanyagokat felhasználva szikvíz üzemet, sörfőzdét és benzinkutat is üzemeltet.
A cégcsoport közel 80 főnek ad munkát és biztosít ezáltal megélhetést, főleg Somberek és a környék lakóinak. A meglévő gazdaságát folyamatosan modernizálja, bővíti, de emellett nagy hangsúlyt fektet a környék gazdálkodóinak összefogására, érdekeik képviseletére, amit a 7 éve megalapított termelői csoportokon keresztül ér el. A vezetése alatt működő mezőgazdasági szövetkezet napjainkban 26 környékbeli gazdából áll. Öntözési közösségek létrehozásával szintén összefogja a környékbeli gazdákat. Egyik fő feladatának tekinti a közeljövőben az öntözési lehetőségek kiaknázását, ezáltal is biztosítva a stabil növénytermesztést.
Lokálpatriótaként fontosnak tartja szülőfaluja fejlődését. 2010 októbere óta képviselőként, öt éve pedig alpolgármesterként tevékenykedik Sombereken. Lehetőségeihez mérten támogatja a helyi kultúregyesületek működését, a szülőfalujában megrendezésre kerülő rendezvényeket szponzorként segíti. A sport nagy rajongója, megmutatkozik ez abban is, hogy a Kaitz-Agro Sombereki SK focicsapat névadója és fő támogatója.