Skip to main content
 
Kertészet Kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 

Csizmadi Imre családja már generációk óta a kertészet bűvkörében tevékenykedik, ahogyan Bugyi település sok másik családja is. Harmadik generációs kertészként ugyan nem egyenes úton, de az ő sorsát is a mezőgazdaság keresztezte.
Felsőfokú tanulmányait a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karán Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökként kezdte, ahonnan egy dupladiploma program keretein belül kijutott Hollandiába a Dronteni egyetem kertészet és szántóföldi gazdálkodás szakára. Ez a másfél év pecsételte meg véglegesen a karrierje irányát, itt szeretett bele végérvényesen a mezőgazdaság összességébe és most már azt tudja mondani, hogy 10 év elteltével sem tudott alábbhagyni
a szakma iránti szeretete és alázata. Hollandiában volt szerencséje bepillantást nyerni a jövőbe, megmutatták a szakma csúcsát, hogy mi minden lehetséges modern közgazdasági ismeretekre alapozott okszerű gazdálkodás folytatása mellett.
Természetesen születtek életre szóló barátságok és hasznos kapcsolatok. Többek között a padtársának, egyik legjobb barátjának köszönheti, hogy az országban egyedülálló felületen belevágtak a bazsarózsa termesztésbe, ami mára komoly exporttermékükkévált.

Hollandiai tanulmányait aztán itthon folytatta Gödöllőn, a Szent István Egyetem Növényorvos mesterképzésén, ami alatt már elkezdte átalakítani a családi gazdaság struktúráját és méretét.
A Növényorvos képzés szintén hozzájárult, ahhoz, hogy az agrárgazdasági ismeretek mellett a növénytermesztésben rejlő potenciált is ki tudja használni. Ezáltal minden évben képesek a legoptimálisabb termésszint elérésére ésszerű költségszintek mellett. Ez a gyakorlat rendkívül hasznosnak bizonyul a jelen helyzetben drasztikusan megnövekedett input árak elviselhető szinten tartásában. A kezdetben 20 hektáros családi kertészet 10 év elteltével 250-re gyarapodott, országosan is a legnagyobb felületen termelve a zellert, céklát és bazsarózsát továbbá jelentős felülettel rendelkeznek burgonyából és vöröshagymából is.
Gazdaságukat a szántóföldi zöldségfélék primőr áruminőségben való előállításának szentelték, szeretnének arcot és hitelt érdemlő minőséget párosítani egy-egy egyszerű termék mellé is, mint a hagyma vagy a burgonya. Ennek érdekében mindig is szerettek az élen járni technológiában és innovációban, az elmúlt 10 évben nem volt olyan pályázati lehetőség, amit ne használtak volna ki.

Jelenleg is megvalósítás alatt áll egy nagyszabású precíziós pályázat. Imre úgy érzi, ha a folyamatban lévő beruházások elkészülnek, akkor sikerült megvalósítania azt, amit 10 éve álomként látott. Ám felelősségteljes magyar emberként gondolkodva a következő tíz évét szeretné annak szenteli, hogy megmutassa a többi fiatal gazdálkodónak, igenis lehetséges ebben az országban a fejlődés és együtt központi szereplőjévé tudunk majd válni a közép-európai és európai zöldségtermesztésnek is. Ennek érdekében kezdett társadalmi szerepvállalásokba, a Magosz Fiatal gazda tagozatának elnökségi tagjaként és az Agrárkamara Pest megyei küldöttjeként, továbbá felkérést kapott a Bugyi Területi Agrár Bizottságának elnökségére is.
Szeretne minden lehetőséget és fórumot megragadni arra, hogy segítse a generációváltást a magyar agráriumban.