Skip to main content
 
Fiatal Gazda Kategóriatámogató
Magyar Innovációs Szövetség
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 

ÉLETÚT
Kostyál Etelka bátaszéki őstermelő családból való gazdálkodó. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Gazdasági Főiskolán, illetve Franciaországban a Sorbonne Egyetemen végezte közgazdász szakon.
Agrártevékenysége megkezdése előtt több évet dolgozott külföldön banki és olajipari területen.
2016-ban költözött haza Bátaszékre férjével és két gyermekükkel, azóta gazdálkodik a térségben. A vállalkozás azokon a földterületeken alapul, amelyeket egy sikeres generációváltást követően a nagyszüleitől vett át négy, 35 évnél fiatalabb testvér. Napjainkban a négy fiatal család viszi a gazdaságot integrációban. Ennek az együttműködésnek a vezetője Etelka. Az elmúlt öt évben a kezdeti 300 hektárról mára közel 600 hektár szántót és 40 hektár szőlő területet művelnek saját és bérelt földeken. A növénytermesztés nagy részét a hagyományos magyarországi haszonnövények teszik ki. Főként kukoricát, őszi búzát, napraforgót, szóját és őszi árpát termelnek. Gazdálkodásuk kezdetétől a talajforgatást teljesen elhagyták és részt vesznek az AKG programban. A kertészetet teljes egészében ők alakították ki. Elhanyagolt, erdősült területeken korszerű szőlő ültetvényeket hoztak lére a Szekszárdi Borvidék déli részén.
Jelenleg az éghajlatváltozás illetve a világjárvány által okozott gazdasági turbulenciák állítják őt kihívás elé. Elsődleges feladatának tekinti a generációkon és gazdatársakon átívelő fenntartható fejlődés biztosítását – beleértve a korszerű agrárgazdasági tudás megosztását– az ökológiai lábnyomuk csökkentését, illetve a gazdasági hatékonyságuk, értékelőállító képességük növelését.

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS
A Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alapító elnöke, a Szekszárdi Gazdakör alelnöke, NAK megyei küldött.