Skip to main content

Kostyál Etelka

By 2022.03.16.január 6th, 20232021, Az Év Fiatal gazdája
 
Fiatal gazda kategória támogató
Limagrain Hungária Kft.
 
 
Főtámogató
Marton Genetics
 

ÉLETÚT
Kostyál Etelka bátaszéki őstermelő családból való gazdálkodó. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Gazdasági Főiskolán, illetve Franciaországban a Sorbonne Egyetemen végezte közgazdász szakon.
Agrártevékenysége megkezdése előtt több évet dolgozott külföldön banki és olajipari területen.
2016-ban költözött haza Bátaszékre férjével és két gyermekükkel, azóta gazdálkodik a térségben. A vállalkozás azokon a földterületeken alapul, amelyeket egy sikeres generációváltást követően a nagyszüleitől vett át négy, 35 évnél fiatalabb testvér. Napjainkban a négy fiatal család viszi a gazdaságot integrációban. Ennek az együttműködésnek a vezetője Etelka. Az elmúlt öt évben a kezdeti 300 hektárról mára közel 600 hektár szántót és 40 hektár szőlő területet művelnek saját és bérelt földeken. A növénytermesztés nagy részét a hagyományos magyarországi haszonnövények teszik ki. Főként kukoricát, őszi búzát, napraforgót, szóját és őszi árpát termelnek. Gazdálkodásuk kezdetétől a talajforgatást teljesen elhagyták és részt vesznek az AKG programban. A kertészetet teljes egészében ők alakították ki. Elhanyagolt, erdősült területeken korszerű szőlő ültetvényeket hoztak lére a Szekszárdi Borvidék déli részén.
Jelenleg az éghajlatváltozás illetve a világjárvány által okozott gazdasági turbulenciák állítják őt kihívás elé. Elsődleges feladatának tekinti a generációkon és gazdatársakon átívelő fenntartható fejlődés biztosítását – beleértve a korszerű agrárgazdasági tudás megosztását– az ökológiai lábnyomuk csökkentését, illetve a gazdasági hatékonyságuk, értékelőállító képességük növelését.

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS
A Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alapító elnöke, a Szekszárdi Gazdakör alelnöke, NAK megyei küldött.