Skip to main content

Támogatók

 
 

Dezsény Zoltán

2023, Az Év Ökológiai gazdálkodója
 
ÖKO gazdálkodás Kategóriatámogató
Unideb
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 

2009-ben végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként a Szent István Egyetemen, majd 2013-ban ösztöndíjjal nemzetközi agrárfejlesztés szakon szerzett mesterszakos diplomát a Kaliforniai Egyetemen. 2012 és 2017. között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársa. Budapesten nőtt fel, családjával 2013-ban költözött a Nógrád megyei Terénybe. Feleségével, Judittal közösen alapították a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot. A gazdaság fő profilja a kisléptékű ökológiai vegyes zöldségtermesztés. Az üzemi rendszert standardizált, állandó ágyások, nagy mennyiségű komposzt használata és agrobiodiverzitás jellemzi – kb. 40 zöldségfaj 120 fajtáját termesztik 0,6 ha termőterületen. A kertészet talajadottságai alapvetően kedvezőtlenek. Az eredetileg kötött, gyenge kultúrállapotban levő talaj termőképességének folyamatos javítását, a kedvező talajbiológia folyamatok erősítését, a talajbolygatás fokozatos csökkentését kulcskérdésnek tekinti. A gazdálkodói gyakorlatot holisztikus szemléleten keresztül igyekszik megvalósítani: egészséges talaj °egészséges növény ° egészséges ember.

A Magosvölgyi Ökológiai Gazdaság, minősített zöldségtermesztéssel foglalkozik, 0,5 hektár szabadföldi területen és 1 000 m2 fóliában, Döntően kézi erővel termelnek 20-25 zöldségfajtát, amelyek között számos hagyományos és tájfajta található. Az ökológiai termesztési módszereken túl a gazdaság különlegességét a kísérletező-kutató hozzáállás jelenti. Főbb termékeik a klasszikus paprika, paradicsom, zöldborsó, mellet a csicsóka, édesburgonya és padlizsán.
A MagosVölgyben azon dolgoznak, hogy környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit a gyakorlatban követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot hozzanak létre. Céljuk egészséges, friss, szezonális élelmiszer előállítása és közvetlen kapcsolaton, bizalmon és kölcsönös szolidaritáson alapuló rendszeren keresztül történő elosztása zöldségközösségükben.
A Közösség által támogatott mezőgazdaság (Community Supported Agriculture – CSA, vagy francia mozaikszóval AMAP) modelljét követik, amely Magyarországon még ritkaságnak számít.A Terényi Faluvédő és Segítő Egyesület társelnöke 2021 óta. Célja egy periférikus helyzetben lévő, alig 400 lelkes Nógrád vármegyei apró faluban keretet és teret adni a közösségépítésre, formálásra és ápolásra a különböző helyi társadalmi csoportok számára.

A Cserfa Egyesület (Cserháti Falvak Szövetsége a Vidékért Egyesület) elnökségi tagja 2023 októbere óta, ahol a civil, vállalkozói és önkormányzati szféra szereplőinek összefogása környezetvédelmi, hagyományőrző és kulturális törekvések megvalósításán keresztül dolgozik különös tekintettel az elvándorlással, szegénységgel, esélyegyenlőséggel, testi- és lelki egészséggel kapcsolatos kérdésekre.
Évek óta rendszeresen tesz eleget alapítványi megkereséseknek kisebb összegű pénzadománnyal, első sorban rászoruló gyermekek számára. 2023-tól célzottan támogat számára fontos ügyeket, idei évben a Várva Várt Alapítvány céljait egy jelentősebb összegű adománnyal. Az Alapítvány célja krízis helyzetben lévő anyák és babáik segítése komplex programokon keresztül.