Skip to main content

Támogatók

 
 

Dr. Kovács Péter

Az Év Élelmiszeriparosa

 
Feldolgozó-élelmiszeripar Kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Az Év Élelmiszeriparosa A Roth Gyula Erdészeti szakközépiskolában Sopronban 1985-ben érettségizett, majd 1986-ban erdész technikusi és műtárgyvédelmi szakvizsgát tett. 1992-ben végzett általános agrármérnökként a PATE hatéves levelező tagozatán Mosonmagyaróváron. A diplomadolgozatát vadgazdálkodástan témakörében a Szigetközi vadkárról írta. Tanulmányai mellett, a helyi tsz-ben növénytermesztési-erdészeti ágazatvezetőként tevékenykedett 1991-ig. Ettől kezdve a családi vállalkozásuk, a Funkció Kft. ügyvezetői funkcióját töltötte be. A Darnó-hús húsfeldolgozó üzem 1995. évi beindítását követően, mint az üzem vezetője, először húsfeldolgozó szakmunkás-, majd 1998-ban hentesmester vizsgát tett. A Darnó-Hús 25 Magyar Termék Nagydíjas termékkel büszkélkedhet. 2001-2009-ig a családi vállalkozás tulajdonában levő Bezenyei sertéstelepet is vezette.
A húsüzem, amely a Széchenyi István Egyetem Mintagazdasága, több diplomadolgozat elkészítéséhez nyújtott szakmai segítséget és biztosít folyamatosan gyakorlati helyet, mind az egyetemi hallgatók, mind győri Veres Péter középiskola szakmunkástanulói részére.

Családi gazdaságban (ÖCSG) szántóföldi növénytermesztési és erdőgazdálkodási, valamint erdészeti szakirányító tevékenységet is folytat. A családi gazdaság keretein belül több hektár erdőtelepítést végzett az elmúlt években.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola Gazdasági állatok táplálóanyag ellátásának javítása programján, 2011 májusában summa cum laude védte meg doktori fokozatát. 2012 júniusában címzetes egyetemi docensi kinevezést vehetett át. Előadó volt az NyME két tanszékén is Mosonmagyaróváron, valamint tagja az államvizsga bizottságnak. A családi vállalkozása a Funkció Kft. Darnó-Hús Húsüzeme 2011-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának Mintagazdasága címét kapta.
2022 évben Gyógynövény Felhasználói Szakmérnöki végzettséget szerzett a Budapesten a Szent István egyetemen.
2023/24 tanévben a Széchényi István Egyetem Albert Kázmér Mo­sonmagyaróvári Karán külföldi hallgatóknak Animal product processing and preservation tárgy oktatója.

1986 óta Országos Erdészeti Egyesületi tag és két cikluson át helyi Győr-Moson-Sopron vármegyei Magánerdő Gazdálkodási és Környezetvédő Helyi Csoport országos küldöttje. 2006-ban a Győr-Moson-Sopron vármegyei kereskedelmi és iparkamarától felkérést kapott hentes mestervizsga bizottsági elnöki teendők ellátására, s ezen szervezeten belül az élelmiszer tagozat elnöki posztját tölti be.
2010-2015 között a Szigetköz Vadásztársaság elnöke. Darnózseliért Alapítvány Elnöke, amely egyik kiemelt feladata minden évben a minden ballagó diáknak falufásítás céljából sorfaültetést szervez és finanszíroz „1 diák 1 fa”. Győr-Moson-Sopron vármegyei kereskedelmi és iparkamara Ipari tagozatában élelmiszer szakosztály elnöke és Mosonmagyaróvári Térség elnökségi tagja. NAK élelmiszeripari szakosztály tagja ezen belül állati termék feldolgozó alosztály vezetője.
2021-től a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke.