Skip to main content

Támogatók

 
 

Dr. Teszlák Péter

2023, Az Év Agrárinnovátora
 
Agrárinnováció Kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft.
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Középiskolai tanulmányait a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte, érettségi bizonyítványt és általános állattenyésztő szakmai bizonyítványt szerzett 1995-ben.
Az 1997 és 2002 közötti időszakban a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézetében, biológia tanári szakon végezte tanulmányait.
Diplomamunkáját a Zootaxonómiai és Szünzoológiai Tanszéken készítette populációdinamikai témakörben, hároméves terepmunkára és megfigyelésekre alapozva. 2002-től a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Pécs jogutódja) kutatója, tudományos
segédmunkatársa.
Tanulmányi és szakmai képzésen vett részt az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben Dr. Báló Borbála vezetésével. Posztgraduális tanulmányait 2005 és 2007 között, mint levelező PhD hallgató, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Biológia Tudományi Doktori Iskolájában végezte, Dr. Csintalan Zsolt és Prof. Dr. Tuba Zoltán témavezetésével.
Részt vett hazai kutatási projektekben: téma felelőse volt a 2003 és 2007 között folyó K+F feladatnak: „A minőségi szőlőtermesztés fejlesztése stressz kutatással”. Együttműködő téma felelőse volt a 2004 és 2006 között végzett FVM SZBKI Badacsony-Pécs konzorciumi pályázatnak a „Hungarikumként elismert szőlő tájfajták optimális termesztés-technológiáját megalapozó kísérletek Badacsonyban és Pécsett” cím alatt.
2006 és 2008 között közreműködő kutatója a Jedlik Ányos konzorciumi kutatómunkának (Eger-Pécs-Badacsony). Eredményeit rendszeresen publikálja hazai és nemzetközi szakmai és tudományos fórumokon magyar és angol nyelvű előadással, poszterrel, folyóirat cikkekkel.
Közel 20 éve szőlészeti kutatással foglalkozik, a Kutatóintézet az első munkahelye. Jelenleg az Intézet kutatási igazgatója, így ebben a távlatban a szőlőmunkástól a kutatási igazgatóig vezetett az útja és szakmai előmenetele. Kutatómunkája során szőlőfajták ökofiziológiai vizsgálatával, a fajták szárazságtűrő képességének jellemzésével foglalkozott behatóbban. Szakterülete a szőlőfajták vízhiányra adott válaszreakcióinak elemzése, a válaszreakciók hátterében álló szőlő élettani folyamatok kutatása.

A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett és a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.
Az Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével egy olyan kezdeményezést indított útjára, amellyel szakmai támogatást biztosít az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét. Feltett szándéka a rendezvénnyel, a csemegeszőlő – mint egészséges gyümölcs – népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a gazdálkodók és a fogyasztók számára egyaránt.