Skip to main content
 
Állattenyésztés Kategóriatámogató
Bonafarm
 
 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 

ÉLETÚT
Szabó József Kiskunlacházán nevelkedett, ott járt általános iskolába, Dunaharasztin gimnáziumba, majd 1982-ben mint okleveles mezőgazdasági gépészmérnök kapott diplomát Gödöllőn. A családi hagyományokat folytatva az egyetem elvégzése után fóliás virágkertészetet épített, majd 1989-ben Akasztó és Dunatetétlen térségében
saját tervek alapján elkezdte egy körtöltéses halgazdaság építését,saját kivitelezésben. 2000-re megépült 12 tó és teleltető rendszer összesen 250 ha nagyságban, és ebben az évben a halászati szakmérnök diplomát is megszerezte Debrecenben. 2001 óta lakik Akasztón, melynek 2019 óta díszpolgára. 2012-ben a szomszéd halgazdaság megvásárlásával 300 ha nagyságúra bővült a halgazdaság, ahol az általuk tenyésztett Szarvasi P34-s fajta fenntartói. 2003 óta saját keltetővel is rendelkeznek. 2010-ben építettek egy 630 m3 medence térfogatú átfolyóvizes intenzívtelepet, ahol tokfélék nevelésébe kezdtek, mára ezek a halak már ivarérettek lettek, kültéri
kis tavakban tartják őket és kaviárt készítenek belőlük. Az intenzív telepen jelenleg szürkeharcsa nevelése folyik. 2015-ben építettek egy halfeldolgozót a saját és a megrendelői igények kielégítésére. Mindezek mellett 300 hektáron szántóföldi növénytermesztést is folytatnak, ahol a ponty takarmányozáshoz szükséges gabonaféléket állítanak elő. 2002-ben kezdtek bele a Hortobágyi Fehérracka tenyésztésbe, ami mára 150 fős anyaállománnyal, törzstenyészetté nőtte ki magát. Ez az állomány végzi a halastavak partjának a karbantartását.
2004-ben készült el az Akasztói Horgászpark és Halascsárda, ahol
a halgazdaság termelésének közel 1/3-t értékesítik, ami mára országosan ismertté vált. 2005-ben alakították meg az Akasztói Szikiponty Termelő Konzorciumot a helyi haltermelő gazdaságok tulajdonosaival, és közös marketingmunkába is kezdtek. Mindezek mellett szakmai segítséget is adnak a termeléshez, biztosították a szaporítóanyagot, felvásárlással és közvetítéssel segítik az értékesítésüket. Mára az Akasztói Szikiponty országosan ismert és elismert lett. 2016-ban a Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minőségi elismerésben részesítette, 2020-ban pedig uniós oltalom alatt álló eredetvédelmi megjelölésű OEM termék lett, a hazai élelmiszerek közül nyolcadikként.
A generációváltás lassan küszöbön áll, az Akasztói Horgászpark és Halascsárda irányítását 2019-ben átadta a gyerekeinek. Egyik fia elvégezte Gödöllőn a halászati szakmérnöki képzést, a másik gyermeke pedig szintén Gödöllőn végzett agrármérnökként. Lánya idegenforgalom szakon szerzett diplomát, ő elsősorban a Csárda irányításában vesz részt.

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat állandó támogatója, amelynek magánemberként és jogi személyként is egyaránt adományoz.