Skip to main content

Szabó József

By 2022.03.11.január 6th, 20232021, Az Év Állattenyésztője
 
Állattenyésztés kategória támogató
Bonafarm
 
 
Főtámogató
Marton Genetics
 

ÉLETÚT
Szabó József Kiskunlacházán nevelkedett, ott járt általános iskolába, Dunaharasztin gimnáziumba, majd 1982-ben mint okleveles mezőgazdasági gépészmérnök kapott diplomát Gödöllőn. A családi hagyományokat folytatva az egyetem elvégzése után fóliás virágkertészetet épített, majd 1989-ben Akasztó és Dunatetétlen térségében
saját tervek alapján elkezdte egy körtöltéses halgazdaság építését,saját kivitelezésben. 2000-re megépült 12 tó és teleltető rendszer összesen 250 ha nagyságban, és ebben az évben a halászati szakmérnök diplomát is megszerezte Debrecenben. 2001 óta lakik Akasztón, melynek 2019 óta díszpolgára. 2012-ben a szomszéd halgazdaság megvásárlásával 300 ha nagyságúra bővült a halgazdaság, ahol az általuk tenyésztett Szarvasi P34-s fajta fenntartói. 2003 óta saját keltetővel is rendelkeznek. 2010-ben építettek egy 630 m3 medence térfogatú átfolyóvizes intenzívtelepet, ahol tokfélék nevelésébe kezdtek, mára ezek a halak már ivarérettek lettek, kültéri
kis tavakban tartják őket és kaviárt készítenek belőlük. Az intenzív telepen jelenleg szürkeharcsa nevelése folyik. 2015-ben építettek egy halfeldolgozót a saját és a megrendelői igények kielégítésére. Mindezek mellett 300 hektáron szántóföldi növénytermesztést is folytatnak, ahol a ponty takarmányozáshoz szükséges gabonaféléket állítanak elő. 2002-ben kezdtek bele a Hortobágyi Fehérracka tenyésztésbe, ami mára 150 fős anyaállománnyal, törzstenyészetté nőtte ki magát. Ez az állomány végzi a halastavak partjának a karbantartását.
2004-ben készült el az Akasztói Horgászpark és Halascsárda, ahol
a halgazdaság termelésének közel 1/3-t értékesítik, ami mára országosan ismertté vált. 2005-ben alakították meg az Akasztói Szikiponty Termelő Konzorciumot a helyi haltermelő gazdaságok tulajdonosaival, és közös marketingmunkába is kezdtek. Mindezek mellett szakmai segítséget is adnak a termeléshez, biztosították a szaporítóanyagot, felvásárlással és közvetítéssel segítik az értékesítésüket. Mára az Akasztói Szikiponty országosan ismert és elismert lett. 2016-ban a Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minőségi elismerésben részesítette, 2020-ban pedig uniós oltalom alatt álló eredetvédelmi megjelölésű OEM termék lett, a hazai élelmiszerek közül nyolcadikként.
A generációváltás lassan küszöbön áll, az Akasztói Horgászpark és Halascsárda irányítását 2019-ben átadta a gyerekeinek. Egyik fia elvégezte Gödöllőn a halászati szakmérnöki képzést, a másik gyermeke pedig szintén Gödöllőn végzett agrármérnökként. Lánya idegenforgalom szakon szerzett diplomát, ő elsősorban a Csárda irányításában vesz részt.

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat állandó támogatója, amelynek magánemberként és jogi személyként is egyaránt adományoz.