Skip to main content

Mutsy Árpád Az Év Agrárembere 2017-ben! 1964-ben született a vajdasági Zentán. A Bio-Fungi Kft. alapítója, tulajdonos-ügyvezetője. A kft.-t 1991-ben alapították, két főtevékenységi köre a gombakomposzt és -alapanyagelőállítás, valamint a friss gomba termesztése. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, amellyel a régióban abszolút piacvezetők. Ez a mennyiség a régió gombakomposzt-alapanyagának 50 százalékát teszi ki. A gombatermesztés modern, holland típusú termesztőházas technológiáját 2008-ban vezette be a cég, amelyet a mai napig fejlesztenek. Jelenleg 12 darab 864 négyzetméteres és 12 darab 580 négyzetméteres modern, felszíni gombatermesztő házzal és 12 db laskagomba-termesztő sátorral rendelkeznek. Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesítenek Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarketláncaiban. A cég 100 százalékban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, 250 főt foglalkoztat, a környék egyik legjelentősebb munkaadója. A vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett, ifjúkorát a vajdasági Zentán töltötte, ahol nagyszülei, szülei is gazdálkodtak, többek között édesapja gombát is termesztett. Az áporkai kistérségben lévő gombakomposzt-üzem beruházás 2000-től indította el a cég kezdetben lassú, majd 2004-től dinamikus fejlődését, amely minden évben lehetőséget adott az előző évhez képest 10-15 százalékos növekedésre. Ez a tendencia a mai napig tart.

A budapesti kertészeti egyetem elvégzése után egy gombacsíragyártással és -forgalmazással foglalkozó multinacionális cégnél helyezkedett el a kilencvenes évek elején. Itt 10 évet töltött el, ahol alaposan megismerte a vállalati kultúrát és széles kapcsolati tőkére és szaktudásra tett szert. Szaktanácsadóként rendszeresen vesz részt az iparágban tevékenykedő európai és tengerentúli versenytársak szakmai felkészítésében, azzal a meggyőződéssel, hogy a fejlődés közös, azt egyetlen szereplő sem képes magának kisajátítani. Modern, környezetkímélő technológiákat használnak gombatermesztő üzemeinkben, a gomba termesztését vegyszermentesen végezik, valamint gyártásukat víztakarékosság (csepegtető öntözés és párásítás) jellemzi. Az innováció és a folyamatos fejlődés a cég egyik fő mozgatórugója. Az elmúlt évtizedben több mint 3 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre azért, hogy a termékeik minősége, a cég piaci pozíciói dinamikusan fejleszthetőek legyenek. Ezek nagy része olyan technológiák, termékek fejlesztését és bevezetését jelentette, amivel egyedülállóvá válhattak és elmondható, hogy a legtöbb innovációt KözépKelet-Európában ők hajtották végre a gombatermesztési ágazatban. Mind a komposztgyártásban, mind a friss gomba termesztésben folyamatosak a beruházások és fejlesztések. Előbbi területen új hőkezelők építését, utóbbin további modern, felszíni csiperkegomba-termesztő házak és 1964-ben született a vajdasági Zentán. A Bio-Fungi Kft. alapítója, tulajdonos-ügyvezetője. A kft.-t 1991-ben alapították, két főtevékenységi köre a gombakomposzt és -alapanyagelőállítás, valamint a friss gomba termesztése.

Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, amellyel a régióban abszolút piacvezetők. Ez a mennyiség a régió gombakomposzt-alapanyagának 50 százalékát teszi ki. A gombatermesztés modern, holland típusú termesztőházas technológiáját 2008-ban vezette be a cég, amelyet a mai napig fejlesztenek. Jelenleg 12 darab 864 négyzetméteres és 12 darab 580 négyzetméteres modern, felszíni gombatermesztő házzal és 12 db laskagomba-termesztő sátorral rendelkeznek. Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesítenek Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarketláncaiban. A cég 100 százalékban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, 250 főt foglalkoztat, a környék egyik legjelentősebb munkaadója.

 

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS

Azt vallja, hogy „egy olyan változó világban, mint a miénk, egy sikeres vállalkozásnak a közvetlen és távolabbi közösségek, társadalmunk és bolygónk igényeire is tekintettel kell lennünk”. Az egészség megőrzésében kiemelt szerepet játszik a tudatos táplálkozás, amely figyelmet fordít az alapanyagok kiválasztására, helyes elkészítésére. A Bio-Fungi Kft. elkötelezett támogatója ezeknek a törekvéseknek, amelyhez kapcsolódóan a gomba gasztronómiai felhasználásához nyújt szakértői segítséget.

A hazai gombafogyasztás növelését tűzték ki célul, amihez edukációs anyagaikkal, honlapjaikkal, receptes könyvekkel és -füzetekkel, valamint IskolaGomba Programjukkal járulnak hozzá. Jelentős karitatív tevékenységük is, például a mellrák elleni harc támogatása, a hazai jótékonysági szervezetek segítése és a helyi településeken működő̋ közösségek által szervezett események felkarolása is. Cégük társadalmi felelősségvállalása 4 pillér köré épült:

1. GoPink kampány – rózsaszín tálcás gombatermékekkel a mellrák ellen. Csatlakozva a gombaipari cégek nemzetközi kezdeményezéséhez 2012-ben indították el GoPink kampányukat, amelynek keretében minden év októberében rózsaszín tálcákban szállítják gombatermékeiket a magyar áruházláncokba. A különleges csomagolású termékek eladásából származó bevétel egy részével támogatják a mellrák elleni küzdelmet (Magyar Rákellenes Liga, Debreceni Onkológiai Betegekért Alapítvány). A kampány során összegyűjtött támogatást az akcióban részt vevő áruházak és partnercégek további támogatással egészítik ki. A GoPink akcióban átlagosan évente 1 millió forint támogatást juttatnak a kampányban részt vevő rákellenes szervezeteknek, míg a kampányhoz csatlakozó áruházláncok évente további 1-2 millió forinttal egészítik ki ezt a támogatást. A kampány során más partnereikkel is együttműködnek, például előadásokat tartanak a témával kapcsolatban (III. Vidéki Nők Napja Debrecen), és nyereményjátékokat szerveznek (például NoSalty, Pizza Forte).

A 2. pillér a jótékonyság, évek óta támogatják termékeikkel a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, a Bátor Tábor Alapítványt és hazai szeretetszolgálatokat, így rajtuk keresztül a hátrányos helyzetű családokat. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arany fokozatú támogatói, az elmúlt 2 évben 24 tonna gombával, több mint 17 millió forint értékben támogatták a rászorulókat.Kiemelt fontos számukra, hogy a közvetlen környezetükben támogatást igénylő nyugdíjas és ifjúsági civil szervezeteknek, hátrányos helyzetben levőknek juttassák el támogatásaikat.

3. IskolaGomba Program: nagy gondot fordítanak a fiatal generáció egészségnevelésére is. E program keretében minden félévben közel 30 iskolába szállítanak gombatermesztő ládát, ezzel a termesztett gombafélék megismerését segítik elő a diákok számára. A tanulók a gyakorlatban is megtanulhatják és láthatják a gombatermesztést, és könnyebben megérthetik, milyen különleges élőlény és egyben egy nagyon finom élelmiszer is a gomba. A tanítóknak, tanároknak oktatási anyagot is biztosítanak, amelyet környezet-természetismeret órán tudnak felhasználni. A program során az elmúlt évben 5 megyében 78 alkalommal helyeztek ki ládákat, így több száz diákkal ismertették meg a gombák világát.

4. Egészséges táplálkozás népszerűsítése: környezetükben (Áporka, Ócsa, Kiskunlacháza, Monor, Gomba, Bugyi, Szigetszentmiklós stb.) működő közintézmények, sportrendezvények, iskolák, óvodák, nyugdíjas találkozók, főzőversenyek számára juttatott termékfelajánlásokkal és egyéb céges reklámajándéktárgyakkal és receptfüzetekkel tesznek a helyi közösségek egészségmegőrzéséért.

https://vimeo.com/249384815
https://vimeo.com/256732834